Lees verder

Over onze vereniging

Wij hebben als doel om de plaatselijke en regionale wedstrijdsport te stimuleren door middel van het organiseren van wekelijkse lessen, en het regelmatig organiseren van wedstrijden.

Historie

De Landelijke Rijvereniging Avereest en Omstreken is opgericht op 30 oktober 1928 en is hiermee de oudste rijvereniging in Overijssel. De eerste lessen vonden plaats in het Heuveltjesbos, waar nu het bosbad van Balkbrug gelegen is. De eerste instructeur was de heer Stegeman: een officier uit het Indische leger.

Na enige jaren werd hij opgevolgd door de heer Wijnja, wachtmeester bij de cavalerie in Deventer. Deze kwam altijd op de motor en kon veel van zijn kennis overbrengen.Er waren destijds 10 tot 12 rijdende leden. Het oefenterrein was gelegen aan de Meppelerweg, tegenwoordig staat hier de kerk. Het concoursterrein was twee hectare groot en werd gehuurd van de heer Meester. Doordat de deelname steeds groter werd, moest er land worden bijgehuurd; het land van de heer Leunge dat ernaast lag en tot aan de Wolter ter Haarstraat liep. De heer Leunge had daar het voetbalveld, wat toen nog gewoon grasland was. Dit werd omgetoverd tot een heus concours met een feesttent en een drukbezochte kermis. Het toenmalige concoursterrein is nu volgebouwd met woningen en het huidige sportpark.

Het laatste concours voor de oorlog was op 2 mei 1940. Het was prachtig weer. De rijverenigingen die toen meededen waren: Avereest, De Wijk, Ruinerwold, Ommen, Kampen en Hellendoorn. Op 10 mei brak de oorlog uit. De eerste paar jaar werd er gewoon doorgereden; ook de concoursen gingen door. Door de toenemende oorlogsactiviteiten ging dit uiteindelijk niet meer. De rijvereniging viel in slaap.Het eerste concours na de oorlog was niet met Hemelvaart, maar in september. Het kostenplaatje werd medegefinancierd door De Wijk en Ommen. Dit bleek echter niet nodig te zijn, want de deelname van tuigpaarden en ruiters was zo groot dat er een tram uit Zwolle reed voor de vele bezoekers uit Zwolle en Kampen.Na de oorlog werden de oefeningen zaterdags gehouden aan de Meppelerweg. Het wedstrijdseizoen telde toen zo’n 20 wedstrijden, waar je gewoon te paard naar toe reed. De contributie was in 1949 slechts ƒ 10,00 per lid!

Een van de hoogtepunten van die jaren was het 700-jarig bestaan van de gemeente Ommen, wat gevierd werd met een inter-provinciaal concours. Overijssel nam hieraan deel met vijf ruiters, waarvan drie van de Landelijke Rijvereniging Avereest en Omstreken: de heer A. van Linge, de heer J. Broek en de heer A. Sissing. De twee andere ruiters waren de heer H. Narvik van L.R. Lonneker en de heer J. van Marle van L.R. Olst. Ze behaalden op de provinciale Overijsselse kampioenschappen de derde plaats.Zo zijn in de loop der jaren talrijke wedstrijden gereden: concoursen, crossen en streekwedstrijden. In de loop der jaren werden de wedstrijden steeds professioneler. Verschillende verenigingen bouwden overdekte maneges.De kerstweek werd geïntroduceerd. Eerst werd er twee weken lang gereden in een grote landbouwschuur in Dedemsvaart. De paarden werden er ook gestald met verzorging en een stalwacht ’s nachts. Enkele jaren later kwamen er trailers in opkomst, waardoor het mogelijk werd naar de manege in Hardenberg te rijden. Eerst in de kerstweek, later eenmaal in de week. De manege in Hardenberg werd opgevolgd door Van de Most in Slagharen en met de komst van de trailers werd het vervoersprobleem opgelost. De vereniging werd steeds groter; een clubkrant werd vanaf 1983 enkele malen per jaar uitgegeven.In de loop der jaren was er wel eens gesproken om zelf een manege te bouwen. De paardensport was bloeiende in Avereest. Er waren zelfs al drie verenigingen op paardensportgebied; de Landelijke Rijvereniging, de Ponyclub en de Menvereniging. Er werd vergaderd en nog eens en nog eens. Tot besluit werd er in 1988 een stichting opgericht. De Stichting Paardensport Avereest, afgekort S.P.A. Elke vereniging leverde 2 bestuursleden en er werd een onafhankelijke voorzitter benoemd. En zo eindigden devele jaren bij Van der Most op 1 april 1990. De verenigingen hadden het zover: er stond een supermanege tot hun beschikking! Tot op vandaag heeft de Landelijke Rijvereniging een accommodatie, waar de leden van de vereniging trots op mogen zijn!

Zoeken Sluiten Menu arrow-down arrow-right twitter facebook